COMPOZIŢIE
1 g produs conţine:
Tilozină tartrat …………………………………………….. 580 mg
Excipient q.s.ad ………………………………………………….. 1 g
Excipient: Lactoză monohidrat.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Tilozina este un antibiotic macrolid activ faţă de coci gram pozitivi (Staphylococcus spp., Streptococcus spp.), bacterii gram pozitive (Bacillus anthracis, Corynebacterium spp., Clostridium spp., Listeria, Erysipelothrix), bacterii gram negative (Haemophylus spp., Pasteurella spp., Brucella spp., Mycoplasma, Chlamidia şi Rickettsia).
Tilozina se leagă de unitatea 50 S a ribozomilor din peretele celular al microorganismelor şi produce inhibarea sintezei de proteine. În concentraţii terapeutice acţionează bacteriostatic, iar în doze mari sau în cazul microorganismelor foarte sensibile are şi acţiune bactericidă.
SPECII ŢINTĂ
Viţei, suine şi păsări (pui broileri, tineret înlocuire, găini ouătoare, curci).
INDICAŢII
Este foarte eficientă în tratamentul micoplasmozelor, a unor spirochetoze, vibrioze şi chlamidioze la animale şi păsări.
Viţei: tratamentul afecţiunilor pulmonare cu Mycoplasma şi/sau Pasteurella multocida.
Suine: tratamentul şi controlul infecţiilor respiratorii (Mycoplasma spp., Pasteurella spp., Campylobacter spp., etc) şi a dizenteriei cauzată de Brachyspira hyodysenteriae.
Păsări:
– tratamentul bolilor cronice respiratorii produse de Mycoplasma gallisepticum la broileri şi tineret înlocuire
– tratamentul bolilor respiratorii şi enteritelor necrotice la găinile ouătoare
– tratamentul sinuzitelor infecţioase produse de Mycoplasma gallisepticum la curci
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Produsul se administrează pe cale orală, individual sau masal, prin intermediul apei de băut, lapte, înlocuitor de lapte sau în furaj, timp de minimum 5 zile.
Viţei: în lapte sau înlocuitor de lapte: 80 mg pulbere/kg g.c./zi (40 mg tilozină/kg g.c /zi) împărţit în 2 doze. Se dizolvă 1 g pulbere într-un litru de lapte sau înlocuitor de lapte şi se administrează de 2 ori pe zi, timp de 7 – 14 zile.
Suine:
– în apa de băut: 0,25 – 0,5 g pulbere în 1 litru apă (25 -50 mg tilozină/kg g.c);
– în furaj: 0,5 – 1 g pulbere în 1 kg furaj (500 g – 1 kg pulbere/tona de furaj).
Tratamentul se continuă încă 24 h după ce dispar manifestarile clinice.
Pui de găină, tineret înlocuire, găini:
– în apa de băut: 1 g pulbere în 1 litru apă (35 mg tilozină/kg g.c);
– în furaj: 1 g pulbere în 1 kg hrană.
Curci:
– sub 10 săptămâni: 1 – 1,2 g pulbere în 1 litru apă de băut;
– peste 10 săptămâni: 0,5 – 0,6 g pulbere în 1 litru apă de băut.
Pentru asigurarea unui dozaj corect greutatea corporală trebuie determinată cât mai precis posibil.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Nu se administrează la animalele ce prezintă hipersensibilitate la tilozină sau alte antibiotice macrolide, de ex. eritromicină. Tilozina poate produce diaree severă la administrarea orală la viţei.
La suine s-au raportat ca efecte adverse edeme ale mucoasei rectale şi uşoare umflături anale cu prurit, eritem şi diaree. Nu există informaţii disponibile privind acţiunea nocivă a tilozinei administrate pe cale orală asupra animalelor gestante, de aceea se consideră că TILOZINA 60% pulbere poate fi administrată în siguranţă animalelor gestante. Se poate administra păsărilor ouătoare cu respectarea timpului de aşteptare, respectiv a limitei de reziduuri în carne şi ouă impuse prin Regulamentul (CE) nr. 37/2010.
Tilozina poate acţiona antagonic cu lincozamidele. Când este administrată împreună cu digitalis poate creşte concentraţia de glicozide din sânge, mărind astfel toxicitatea. Nu se administrează simultan cu peniciline, cefalosporine sau lincomicină deoarece îi scade activitatea antibacteriană. Tilozina este relativ sigură în cazul supradozării accidentale. În cazul purceilor nou născuţi s-au raportat totuşi cazuri izolate de stare de şoc la supradozare. Tilozina este incompatibilă cu cloramfenicol palmitat, cloramfenicol sodiu succinat, macrolide (azitromicin, claritromicin, eritromicină).
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne si organe: viţei, suine- 10 zile
păsări- 4 zile;
Ouă: 4 zile
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatura mai mică de 25°C. A se feri de îngheţ. A se proteja de lumina directă. A se păstra în loc uscat, în ambalajul original, bine închis.
MOD DE PREZENTARE
Pungi care conţin 10 kg produs.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI