Substante active: Gentamicina
Pulbere solubila pentru tratamentul infectiilor bacteriene ale tubului digestiv, produse de germeni sensibili la gentamicina
Specii tinta: bovine, suine
Administrare: orala
Ambalare: 100 g
COMPOZITIE
1 g pulbere contine:
Gentamicina (sub forma sulfat) ……………………… 100 mg
Excipienti: Lactoza monohidrat q.s.ad…………………….. 1 g
ACTIUNE FARMACOTERAPEUTICA
Gentamicina este antibiotic din grupa aminoglicozidelor obtinut din culturi de Micromonospora purpurea cu efect bactericid evident, indiferent de faza de multiplicare a germenilor (faza de latenta sau faza de multiplicare logaritmica).
Activitatea bactericida se refera la germeni Gram-negativi si Gram-pozitivi, (Pseudomonas spp., Klebsiela spp., Enterobacter spp., Serratia spp., E.coli, Proteus spp., Salmonella spp., Actinobacillus spp, Bordetella bronchiseptica, Fusobacterium, Haemophylus, Campylobacter spp Staphylococcus, Streptooccus, Actinomyces, Erysipelothrix, Clostridium, Listeria etc.). De asemenea, gentamicina are actiune si asupra Treponema hyodysenteriae., Mycoplasma, Leptospira
SPECII TINTA
Bovine tineret si suine.
INDICATII
Tratamentul infectiilor bacteriene ale tubului digestiv (gastrite, enterite, dizenterii, enterocolite) la suine si bovine tineret produse de germeni sensibili la gentamicina.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Bovine-tineret: în prima zi de două ori câte 5 g pulbere/100 kg g.c. (10 mg s.a./kg g.c./zi); în următoarele zile se continuă cu 4 g pulbere/100 kg g.c. o dată pe zi (4 mg s.a./kg g.c./zi). Tratamentul se aplică 3 – 5 zile.
Suine: 8 g pulbere/100 kg g.c./zi (8 mg s.a./kg g.c./zi). Cantitatea de apă se stabileşte în funcţie de categoria de creştere şi starea fiiologică. Tratamentul se aplică 3 – 5 zile.
Administrearea se realizează pe cale orală în apa de băut.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICATII, PRECAUTII ŞI REACTII ADVERSE
Hipersensibilitate la gentamicina sau alte aminoglicozide. Nu se administreaza la animalele cu insuficienta renala grava, disfunctii vestibulare grave sau la femelele gestante. Nu se administreazã concomitent cu alte antibiotice aminoglicozidice, cu anestezice, miorelaxante sau substante nefrotoxice. Supradozarea zilnica sau prelungirea tratamentului peste 6 – 7 zile poate conduce la nefrotoxicoze. Aminoglicozidele pot produce blocaj neuromuscular, edem facial, neuropatie periferica si reactii de hipersensibilitate.
Rareori se pot produce efecte hematologice si hepatice. Nu este recomandata in perioada de gestatie. Aminoglicozidele trebuie utilizate cu precautie impreunã cu alte medicamente neurotoxice, nefrotoxice si ototoxice: amfotericin B, alte aminoglicozide, aciclovir, bacitracina (uz parenteral), cisplatun, metoxifluran, polimixin B sau vancomicin. La utilizarea impreunã cu antibiotice beta-lactamice si aminoglicozide se poate produce sinergism contra Pseudomonas aeruginosa si enterococci. Supradozarea poate produce ototoxicitate si nefrotoxicitate. Nu se administreazã concomitent cu alte antibiotice aminoglicozidice, cu anestezice, miorelaxante sau substante nefrotoxice. Se va evita administrarea combinatã cu cloramfenicol precum si administrarea in aceeasi seringa a gentamicinei cu alte antibiotice (ampicilina, carbenicilina, cefalosporinele, eritromicina) sulfamide, vitamine din complexul B sau cu heparina.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: 28 zile
CONDITII DE PASTRARE
A se pastra la temperatura mai mica de 25°C. A se feri de inghet. A se proteja de lumina directa. A se pastra in loc uscat, in ambalajul original.
MOD DE PREZENTARE
Produsul este ambalat in pungi cu 50 si 100 g.
PRODUCATOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI