COMPOZIŢIE
1 ml conţine:
Oxitetraciclină (sub formă dihidrat) …………………. 200 mg
Excipienţi:
Formaldehid sulfoxilat de sodiu………………………….. 5 mg
Polietilenglicol 400, propilen glicol, monoetanolamină, oxid de magneziu, apă pentru preparate injectabile.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Oxitetraciclina este un antibiotic obţinut din culturile de Streptomyces rimosus, cu spectru antimicrobian larg, acţiunea sa bacteriostatică (acţionează prin blocarea sintezei proteice în celula bacteriană) exercitându-se în special în faza de debut a bolii în formele acute de evoluţie a unor infecţii. Acţionează eficient faţă de germenii Gram pozitivi, Gram negativi, micoplasme, chlamidii, ricketsii şi unele protozoare; difuzează bine în ţesuturi, chiar şi în cele slab irigate, fiind rapid absorbită.
Se elimină din organism lent, în special prin urină, bilă şi fecale, având o toxicitate redusă indiferent de calea de administrare.
SPECII ŢINTĂ
Bovine, ovine, caprine, suine.
INDICAŢII
Tratamentul infecţiilor gastrointestinale, pulmonare, genitale, pododermite, actinobaciloza, rujet, leptospiroză.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Se administrează pe cale intramusculară în doză de 20 mg s.a/ kg greutate corporală şi anume:
– 1 ml Oxitetraciclină FP 20% retard /10 kg greutate corporală la bovine, ovine, caprine şi porci.
În funcţie de evoluţia bolii, tratamentul se repetă în aceeaşi doză după 3 zile.
Nu se administrează într-un singur punct mai mult de 20 ml Oxitetraciclină FP 20% retard la bovinele adulte, 10 ml la suine adulte şi 5 ml la viţei, oi şi capre.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Nu se administrează la animalele cu insuficienţă renală şi hepatică gravă. Nu se administrează în caz de hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi. La locul de inoculare poate apărea un uşor edem care dispare în 2 – 3 zile. Consecutiv tratamentului, urina poate fi închisă la culoare. În cursul procesului de osteogeneză tetraciclinele pot determina colorarea în galben a dinţilor.
Poate fi utilizat în perioada de gestaţie şi lactaţie.
A se evita administrarea oxitetraciclinei în asociere cu penicilinele, cefalosporinele şi aminoglicozidele. Oxitetraciclina formează complecşi inactivi cu sărurile de calciu, magneziu, mangan, fier, aluminiu. Este inactivată de lactatul de sodiu, oxacilină, prometazină. Tetraciclinele nu trebuie supradozate din cauza dismicrobismului intestinal, a nefrotoxicităţii, a efectelor negative asupra calcificării. Nu se asociază cu corticosteroizi deoarece aceştia maschează şi diseminează infecţia.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: bovine, ovine, caprine, suine – 28 zile;
Lapte: 7 zile.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatura mai mică de 25°C. A se proteja de lumină. A se feri de îngheţ.
MOD DE PREZENTARE
Flacoane cu 100 ml l soluţie injectabilă, prevăzute cu dop de cauciuc şi capsulă de metal.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI