COMPOZIŢIE
1 ml soluţie injectabilă conţine:
Eritromicină (sub formă de tiocianat)………………… 50 mg
Excipienţi:
Alcool benzilic…………………………….……… 10 mg
Alcool etilic, hidroxid de sodiu, propilenglicol.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Eritromicina este un antibiotic din grupa macrolidelor. Dozele uzuale terapeutice asigură efectul bacteriostatic al eritromicinei, iar dozele mărite îi conferă şi un efect bactericid. Spectrul de activitate este foarte larg şi cuprinde: Streptococcus spp., Staphilococcus spp., Bacillus anthracis, Corynebacterium spp., Clostridium spp., Listeria spp., Erysipelothrix rhusiopatiae, Haemophilus spp., Pasteurella spp., Mycoplasma spp., Rickettsia spp., Spirocheta spp. etc.
Eritromicina este bacteriostatică, dar la concentraţii mari poate deveni bactericidă. Pătrunde în celulă şi inhibă sinteza proteică bacteriană. Intervine în procesul de translaţie, inhibând transportul aminoacizilor activaţi (de către aminoacetil-sintetază) la locul sintezei proteice (ribozomi), respectiv se cuplează competitiv cu receptorii ARN-mesager (ARM-m), plasaţi pe ribozomii 50-S, împiedicând formarea de polisomi. Rezistenţa bacteriană apare prin modificarea poziţiei ribozomilor receptori şi/sau prin creşterea rezistenţei membranei celulare. Rezistenţa bacteriană faţă de eritromicină se dezvoltă rapid şi de aceea se indică acest antibiotic numai în cazuri speciale, respectiv în cazul antibiogramei pozitive sau când este vorba de o infecţie cu germeni penicilinorezistenţi (în special stafilococi).
Administrată intramuscular se atinge concentraţia eficientă în sânge după aproximativ o oră.
SPECII ŢINTĂ
Bovine, ovine, suine, păsări (broileri şi curci) şi câini.
INDICAŢII
La bovine se recomandă pentru tratamentul afecţiunilor aparatului respirator (pneumonii, bronşite, pleurezii), aparatului digestiv (gastroenterite), metrite, retenţie placentară, panariţiu şi pododermatite, abcese, mamite, “adjuvant” pentru reducerea la minimum a pierderilor în greutate produse de stress-ul de transport.
La suine se recomandă în afecţiuni gastrointestinale (gastrită, enterită), afecţiuni respiratorii (pneumonii, bronşite, rinite), mamite, metrite.
La ovine se recomandă în dizenteria mieilor nou-născuţi, infecţii ale căilor respiratorii anterioare, mamite.
La păsări se recomandă în micoplasmoză, pasteureloză, coriză, sinuzită, sinovite, infecţii streptococice şi stasfilococice, reducerea mortalităţii cauzate de stress la puii de găină şi curcă.
La câini se recomandă în infecţii produse de germeni sensibili la eritromicină.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
La animalele mari şi mijlocii produsul se administrează intramuscular profund, iar la păsări în ţesutul conjunctiv subcutanat din regiunea gâtului, timp de 3 – 5 zile consecutiv, în funcţie de gravitatea afecţiunii.
Dozele recomandate sunt:
Bovine: 5 – 10 ml produs/50 kg g.c./zi (5 – 10 mg s.a./kg g.c./zi.)
Ovine: 4 ml produs/50 kg g.c./zi (4 mg s.a./kg g.c./zi.)
Suine: 5 – 10 ml/50 kg g.c./zi (5 – 10 mg s.a./kg g.c./zi).
La purceii nou-născuţi: 0,5 ml/kg g.c./zi (25 mg s.a./kg g.c./zi).
Păsări: 0,5 ml produs/kg g.c./zi (25 mg s.a./kg g.c./zi).
La curci, în sinuzită: 1 – 2 ml prin inoculare intrasinusală, în funcţie de gravitatea bolii
(3,35 – 6,5 mg s.a./kg g.c./zi).
Câini: 1 – 2 ml/10 kg g.c./la 12 ore ( 5 – 10 mg s.a./kg g.c./zi).
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Nu se administrează la păsările care produc ouă pentru consumul uman. Se va evita tratamentul animalelor alergice la eritromicină sau la alte antibiotice macrolide sau animalelor cu disfuncţii hepatice. Posibile reacţii alergice, locale sau sistemice. Eritromicina poate fi administrată fără pericol la vaci şi scroafe gestante, neavând efecte dăunătoare asupra dezvoltării produsului de concepţie. Se utilizează numai în conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuată de către medicul veterinar responsabil. Eritromicina este antagonistă cu lincomicina, clindamicina şi cloramfenicolul prin inducerea rezistenţei stafilococilor, fiecare din acestea fiind în măsură să confere rezistenţă faţă de celelalte. De aceea nu trebuie administrate deoarece îi contracarează acţiunea. Penicilina împiedică diviziunea celulară microbiană prin inhibarea sintezei pereţilor celulari ai bacteriilor. Metabolismul metilprednisolonului poate fi inhibat prin administrarea simultană cu eritromicina.
Probenecidul inhibă reabsorbţia tubulară a eritromicinei şi prelungeşte menţinerea nivelurilor plasmatice. Cu excepţia reacţiilor adverse menţionate mai sus şi care apar ocazional, eritromicina este considerata un medicament cu toxicitate redusă. Eritromicina se inactivează în soluţii apoase alcaline sau acide.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: Bovine, ovine, suine – 7 zile
Găini – 3 zile
Lapte: Bovine, ovine – 3 zile
Nu se administrează la păsările care produc ouă pentru consumul uman.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatură mai mică de 25°C. A se proteja de lumină directă şi îngheţ.
MOD DE PREZENTARE
Produsul este ambalat în flacoane prevăzute cu dop de cauciuc şi capsulă de metal care conţin 50 ml soluţie injectabilă.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI