COMPOZIŢIE
1 ml de pastă conţine:
Pyrantel (sub forma pamoat)………………………….. 132 mg
Metil parahidroxibenzoat…………………………………… 2 mg
Propil parahidroxibenzoat……………………………….. 0,2 mg
Excipienţi: propilenglicol, PVP K 30, polisorbat 80, glicerină, lactoză, stearat de magneziu, sorbitol, alcool cetostearilic, xantam gum, metabisulfit de sodiu, apă purificată.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
PYRATEL EQ, prin componenta sa activă pyrantelul pamoat din categoria tetrahidropirimidinelor acţionează asupra endoparaziţilor din clasa nematode şi cestode.
Pyrantelul pamoat acţionează asupra viermilor inelaţi (nematode gastrointestinale) şi asupra unor cestode, producând paralizia musculaturii parazitului. Acest lucru permite ca mişcările peristaltice intestinale normale să elimine parazitul. Pyrantelul pamoat se adsoarbe puţin în intestin. Concentraţiile maxime în sânge sunt atinse după 2-3 ore. Se metabolizează rapid şi este eliminat în proporţie de 35 – 50% în cea mai mare parte prin fecale, fiind mai activ asupra paraziţilor din intestinul gros.
Datorită acţiunii sale colinergice (de tip nicotinic) nu este recomandat a se asocia cu substanţe parasimpaticomimetice şi compuşi organofosforici.
SPECII ŢINTĂ
Cabaline.
INDICAŢII
Se utilizează la cabaline pentru controlul endoparazitozelor produse de nematode (Strongylus vulgaris, edentatus şi equinus, Oxyurus equi, Parascaris equorum) şi cestode (Anaplocephala spp.).
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Doza de PYRATEL EQ, pastă, administrată per os (bucal), variază în funcţie de greutatea animalului supus tratamentului, astfel:
– pentru nematode doza este de 660 mg pyrantel baza/100 kg greutate corporală, respectiv o gradaţie (5 ml pastă) / 100 kg greutate corporală. Conţinutul unei seringi asigură tratarea a 600 kg greutate corporală.
– pentru cestode (tenii) se utilizează doze duble comparativ cu cele utilizate în combaterea nematodelor gastrointestinale şi anume 10 ml pastă/ 100 kg greutate corporală.
Mânjii în vârstă de 2 – 8 luni se vor deparazita lunar.
Iepele gestante se deparazitează cu 1 lună înainte de fătare, tratamentul repetându-se la 10 -14 zile după fătare.
Caii şi poneii peste 8 luni se deparazitează la fiecare 6 săptămâni. Pentru administrare, inelul de pe pistonul gradat al seringii se fixează corespunzător greutăţii, se introduce seringa în cavitatea bucală a calului, în spaţiul interdentar, cât mai adânc, depunând medicamentul la baza limbii. Imediat după administrare, se ridică capul animalului pentru câteva secunde. Înainte de administrarea pastei trebuie avut grijă să nu existe nici un fel de furaj în cavitatea bucală. În caz de reinfestare, cereţi sfatul medicului veterinar privind frecvenţa administrării produsului şi necesitatea repetării tratamentului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Nu se administrează animalelor debile. Administrat conform instrucţiunilor nu s-au semnalat reacţii adverse.
La administare se va avea grija ca în cavitatea bucală a animalelor să nu existe resturi de furaje. Poate fi utilizat în perioada de gestaţie şi lactaţie. Nu este recomandat tratamentul simultan cu produse ce conţin: morantel, levamisol, piperazină şi compuşi organofosforici.
Referitor la supradozare, pyrantelul pamoat este moderat toxic. Administrat la cai într-o doză de 20 ori mai mare decât cea recomandată nu a produs efecte adverse.
Pyrantelul pamoat este moderat toxic. Administrat la cai într-o doză de 20 ori mai mare decât cea recomandată nu a produs efecte adverse.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: zero zile.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatură mai mică de 25°C. A se proteja de lumina directă. A se feri de îngheţ.
A se păstra în ambalajul original, bine închis.
MOD DE PREZENTARE
Produsul este ambalat în seringi dozatoare cu 30 ml pastă, ambalat in cutie de carton individuală.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI