COMPOZIŢIE
1 ml concentrat emulsionabil conţine:
Amitraz……………….…..……………………..……. 125 mg
Excipienţi: Alchilbenzensulfonat, trietanolamină, polisorbat 80, xilen.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Amitrazul este un ectoparaziticid ce acţionează prin inhibiţia mono – aminooxidazelor şi prin blocarea transmiterii neuromusculare la nivelul paraziţilor, conducând la detaşarea şi moartea acestora.
SPECII ŢINTĂ
Bovine, ovine, caprine, suine, câini.
INDICAŢII
Tratamentul scabiei, demodeciei, miazelor cutanate şi a ectoparazitozelor produse de căpuşe, păduchi la bovine, ovine, caprine, suine şi câini.
– bovine, în tratamentul scabiei produsă de: Chorioptes spp., Psoroptes spp., Sarcoptes spp., a demodeciei produsă de Demodex bovis
– ovine, în tratamentul scabiei produsă de: Psoroptes spp., Sarcoptes spp.
– caprine în tratamentul scabiei produsă de Psoroptes spp., Sarcoptes spp., a demodeciei produsă de Demodex caprae.
– suine, în tratamentul scabiei produsă de: Sarcoptes spp.
– câini, în tratamentul scabiei produsă de: Sarcoptes spp. şi a demodeciei produsă de Demodex canis.
Produsul este indicat la speciile ţintă în tratamentul infestaţiilor cu:
– căpuşe: Boophylus spp., Amblyoma spp., Dermacentor spp., Hyalomma spp., Ripicephalus spp.
– păduchi: Damalinia spp., Linognatus spp., Haematopinus spp., Solenopotes capillatus, Malophagus ovinus.
– în tratamentul miazelor cutanate produse de Lucilla spp., Calliphora spp. şi Phormia spp.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Soluţia se prepară în momentul utilizării.
La bovine, ovine, caprine, suine se vor efectua 2 tratamente la interval de 10 – 14 zile.
Bovine:
Pulverizare: 20 ml produs la 10 L apă ( o parte produs la 500 părti de apă);
Pentru o bovină adultă sunt necesari minimum 2 litri de soluţie.
Suine:
Pulverizare: 40 ml produs la 10 L apă ( o parte produs la 250 părti de apă).
Ovine, caprine:
Îmbăiere:
Baia iniţială: 1 L produs la 500 L apă;
Se calculează volumul băii, se umple cu apă curată, se adaugă cantitatea necesară de produs (conform proporţiei recomandate ) şi se amestecă bine. Înălţimea soluţiei în baie trebuie să fie de 70 cm pentru tineret şi de 90-100 cm pentru adulte. Se va avea grijă la îmbăiere ca tot corpul animalului să fie cufundat în soluţie, inclusiv capul animalului. Când volumul de îmbăiere a scăzut cu 20%, se face reumplerea bazinului cu o soluţie de completare. Soluţia de completare se prepară din 1,5 L produs la 500 L apă proaspătă. Nu este necesară îndepărtarea crustelor înainte de tratament;
Nu se refoloseşte soluţia de îmbăiere.
Câini:
Se prepară o soluţie proaspătă din 1 ml produs şi 500 ml apă, cu care se tratează apoi, local, zonele afectate.
În funcţie de gradul de infestare, tratamentul se poate repeta săptămânal timp de 3 – 4 săptămâni. Pentru reuşita tratamentului şi evitarea reinfestării animalelor, este necesar să se facă şi deparazitarea adăposturilor cu o soluţie obţinută din 80 ml produs la 10 L de apă.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Produsul nu se administrează la câini mai mici de 4 luni.
Mieii pot fi îmbăiaţi în siguranţă de la vârsta de 3 luni. La animalele care alăptează se spală bine ugerul după tratare. Nu se îmbăiază animalele epuizate, însetate, cu plăgi deschise sau în primele 14 zile după tuns. Nu se fac îmbăieri pe vreme umedă sau prea caldă. Ocazional se pot produce reacţii de sedare, letargie, vomă, depresia sistemului nervos central, bradicardie şi dispnee, reacţii ce pot persista până la 72 de ore (24 de ore este uzual). Dacă simptomele persistă, animalele trebuiesc spălate cu apă şi săpun (nu se foloseşte detergent).
Poate fi utilizat în perioada de gestaţie şi lactaţie, cu excepţia oilor şi caprelor care nu vor fi tratate prin îmbăiere în ultima lună de gestaţie şi în perioada de lactaţie.Deoarece amitrazul are efect imunosupresiv nu se administrează cu corticosteroizi şi alte medicamente imunosupresoare (azathioprine, cyclophosphamide etc). Se va evita supradozarea. În cazul supradozării pot apărea reacţii de: ataxie, depresie, hiperglicemie şi scăderea pulsului. Nu există antidot specific. Tratamentul este simptomatic şi de susţinere. Se monitorizează funcţiile respiratorii, cardiace şi ale sistemului nervos central. Nu se va provoca vomă. Nu se administrează cu alte antiparazitare.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: bovine, caprine, ovine, suine- 28 zile
Lapte: bovine, caprine, ovine- 7 zile
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatura mai mică de 25°C. A se feri de îngheţ. A se proteja de lumină, surse de căldură şi foc.
A se păstra în ambalajul original, bine închis.
MOD DE PREZENTARE
Flacoane cu 100 ml concentrat emulsionabil.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI
INDICAŢII SUPLIMENTARE ŞI PROCEDURA
PENTRU TRATAMENTUL LA CÂINI CU
SCABATOX CONCENTRAT EMULSIONABIL
INDICAŢII
Produsul Scabatox 12,5% concentrat emulsionabil se foloseşte în tratamentul scabiei, demodeciei si a ectoparazitozelor produse de căpuşe şi păduchi la câini (în tratamentul scabiei produsă de Sarcoptes spp. şi a demodeciei produsă de Demodex canis si în tratamentul infestaţiilor cu căpuşe, Dermacentor spp., Ripicephalus spp. si păduchi).
CONTRAINDICAŢII
Produsul nu se administrează la câini mai mici de 4 luni. Nu se administrează în caz de hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi. Nu se administreaza la cainii care sufera de diabet si nici la animalele gestante.
REACŢII ADVERSE
Ocazional se pot produce reacţii de sedare, letargie, vomă, depresia sistemului nervos central, bradicardie şi dispnee, reacţii ce pot persista pâna la 72 de ore (24 de ore este uzual). Daca simptomele persistă, animalele trebuiesc spălate cu apă şi săpun (nu se foloseşte detergent).
Exista posibilitatea aparitiei pruritului cutanat tranzitoriu, datorita reactiei inflamatorii cauzata de moartea intradermica a parazitilor. Aceasta reactie dispare de regula dupa 24-48 de ore posttratament.
Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.
POSOLOGIE, CALE DE ADMINISTRARE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Soluţia se prepară în momentul utilizării.
Se tunde blana animalelor cu par mediu si lung, se spala blanita cu un sampon delicat si se usuca apoi cu ajutorul unui prosop uscat.
Pentru fiecare animal se prepară o soluţie proaspătă dintr-un 1 ml produs şi 500 ml apă (1 flacon x 10 ml la 5 litri apa) , cu care se umecteaza toata blanita animalului. Nu se clateste si nu se sterge blana dupa aplicarea soluției. Uscarea animalului se face la aer sub supraveghere, pentru a evita lingerea.
Se vor aplica 3 pana la 6 tratamente la intervale de cate 14 zile, pentru demodecia generalizata. Este important sa se continue tratamentul pana cand nu se vor mai depista paraziti viabili in raclajul recoltat de la nivelul dermului, dupa doua aplicari succesive sau pana cand cele 6 aplicari vor fi finalizate. In cazurile cu evolutie severa sau in cazul cainilor care s-au reinfestat, se poate recurge la o a doua sau chiar o a treia serie de tratamente, aplicate la intevale de cate 14 zile. Intreruperea seriei de tratamente, nu va avea rezultatul clinic asteptat.
Pentru reuşita tratamentului şi evitarea reinfestării animalelor, este necesar să se facă şi deparazitarea adăposturilor cu o soluţie obţinută din 80 ml produs la 10 L de apă.
TIMP DE AŞTEPTARE
Nu este cazul.