COMPOZIŢIE
1 g pulbere solubilă conţine:
Ivermectină……………………………………………………..60 mg
Excipienţi: amidon de porumb.
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
IVER-MIX premix prin componenta sa activă – ivermectină, acţionează atât asupra endoparaziţilor (nematode), cât şi asupra ectoparaziţilor suinelor.
Ivermectina este un derivat al avermectinei, izolată din produsul obţinut prin fermentarea unei actinomicete numită Streptomyces avermitilis.
La nematode, ivermectina stimulează elaborarea de GABA (acid gamma aminobutiric), la nivelul sinapselor neuronale şi intensifică legătura GABA la receptorii specifici întrerupând astfel transmiterea influxului nervos la nivelul joncţiunilor nervoase, paralizând şi omorând parazitul. La artropode, întreruperea influxului nervos se produce la nivelul sinapsei neuro-musculare. Aceasta conduce la paralizia şi moartea parazitului. IVER-MIX premix se acumulează în special la nivelul urechii, mai precis în cerumenul auricular, acolo unde Sarcoptes scabie var. suis are abilitatea de a se adăposti şi unde celelalte produse nu reuşesc să fie eficiente.
SPECII ŢINTĂ
Suine.
INDICAŢII
IVER-MIX premix se administrează pentru controlul şi tratamentul următoarelor parazitoze produse de:
– Nematode gastrointestinale: Ascaris suum, Hyostrogylus rubidus,Oesophagostomum spp Strongyloides ransomi, Trichocephalus suis.
– Nematode pulmonare: Metastrongylus spp.
– Nematode renale: Stephanurus dentatus.
– Păduchi: Haemotopinus suis.
– Acarieni: Sarcoptes scabiei var. suis.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Doza zilnică recomandată este de: 100 mcg s.a./kg g.c/zi, timp de 7 zile consecutiv (330 g IVER – MIX/tonă furaj).
O bună omogenizare a premixului se realizează făcând un preamestec din 1 kg IVER – MIX premix cu 14 kg furaj. Acest preamestec trebuie adăugat în furajul finit intr-o proporţie de 5 kg/tonă furaj (se obţine un furaj medicamentat cu concentraţia de 2 ppm ivermectină).
Pentru a asigura administrarea unei doze corecte, greutatea corporală trebuie determinată cu acurateţe cât mai mare. Dacă animalele vor fi tratae colectiv, acestea trebuie grupate în funcţie de greutatea corporală pentru a evita subdozarea şi supradozarea.
Produsul se admnistrează pe cale orală în furajul combiat.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Poate fi utilizat în perioada de gestaţie sau lactaţie. Doza toxică este de 20 până la 40 de ori mai mare decât doza recomandată pentru tratament (0,1 mg s.a./kg g.c/zi) şi produce cu greu semne clinice – manifestate prin simptome parasimpaticotonice (letargie, ataxie, tremurături musculare şi midriază). Antidotul specific este picrotoxina, care este un antagonist GABA. Produsul nu trebuie administrat ca atare.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: 5 zile.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatură mai mică de 25°C. A se feri de îngheţ. A se proteja de lumină directă. A se păstra în loc uscat.
MOD DE PREZENTARE
Produsul este ambalat în pungi cu 100 g.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI