Ciocolata neagra, prietena sanatatii, dar si a siluetei

“Un patratel de ciocolata neagra, consumat zilnic, tine doctorul departe.” Acestea sunt vestile imbucuratoare ale specialistilor, care sustin ca o cantitate moderata de ciocolata neagra prezinta numeroase beneficii asupra organismului.

Delicioasa, cu o savoare aparte si cu o textura densa, ciocolata neagra potoleste pofta de dulce, protejand sanatatea, motiv pentru care ramane alimentul dulce recomandat de catre toti medicii nutritionisti, atunci cand vine vorba despre un stil de viata echilibrat.

“Ciocolata ingrasa!”, acesta este mitul care indeamna cat mai multi iubitori de ciocolata sa se abtina atunci cand vine vorba despre satisfacerea poftei de dulce, de teama ca asta ar putea accelera acumularea kilogramelor in plus. In realitate, consumul de ciocolata nu ar trebui sa provoace asemenea mustrari de constiinta, dat fiind faptul ca exista anumite tipuri de ciocolata cu numeroase beneficii asupra organismului si asupra intregii sanatati.

Este recomandat consumul de ciocolata cu un procent cat mai ridicat de cacao, de pana la 90% si chiar 100% cacao, cu un gust aromat si usor amarui, pentru un aport cat mai crescut de antioxidanti.

Datorita continutului ridicat de antioxidanti prezenti in boabele de cacao, ciocolata neagra, in special cea cu peste 70% cacao, contribuie la cresterea si la recuperarea masei musculare, fiind o adevarata sursa de flavonoide, cu puternice proprietati antioxidante, astfel ca ciocolata contribuie la generarea energiei, dar si la accelerarea recuperarii post-antrenament.

Important este, insa, sa clarificam faptul ca discutam despre ciocolata in starea ei pura, fara adaos de zahar – cu alte cuvinte, ciocolata neagra, rafinata.

Ca sa te convingi de proprietatile acestui superaliment, iata, mai jos, o lista cu cele mai importante efecte pozitive pe care ciocolata le are asupra organismului, atata timp cat este consumata cu moderatie:

– contribuie la combaterea starii de oboseala;

– stimuleaza circulatia sangvina, prevenind aparitia bolilor de inima;

– previne aparitia problemelor la nivelul cavitatii bucale;

– ofera o senzatia de satietate, astfel ca impiedica un consum ridicat de calorii;

– tine sub control anemia;

– contribuie la prevenirea cancerului de colon;

– contine grasimi sanatoase;

– stimuleaza energia si starea de bine

In plus, un studiu ne arata ca, dupa o saptamana de consum de ciocolata neagra, pura, creste fluxul de sange catre creier, imbunatating, astfel, functiile cognitive si scazand riscul aparitiei bolilor.