COMPOZIŢIE
1 ml soluţie orală conţine:
Sulfaquinoxalină (sub formă sodică)……………….. 200 mg
Excipienţi q.s.ad………………………………………………… 1 ml
Excipienţi: propilenglicol, hidroxid de sodiu, apă distilată
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Sulfaquinoxalina este o sulfamidă cu marcante proprietăţi anticoccidiene (limitează activitatea acidului p-aminobenzoic din celula paraziţilor) şi antibacteriene (în special pentru germenii Gram-negativ).
SPECII ŢINTĂ
Găini, curci şi iepuri.
INDICAŢII
Produsul COCCISTOP S – soluţie orală este recomandat pentru tratamentul eimeriozei la:
– puii de găină – produse de coccidii din familia Eimeridae (Eimeria acervulina, E. necatrix, E. mitis, E. tenella, E. brunetti);
– puii de curcă – produse de coccidii E. meleagridis, E. adenoides;
– iepuri – produse de coccidii E. perforans, E. intestinalis şi E. magna.
Produsul COCCISTOP S – soluţie orală este de asemenea eficient în tratamentul holerei şi tifozei la găini şi curci.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Puii de găină şi iepuri: se administrează 45 ml de COCCISTOP S în 22 litri apă de băut timp de 2-3 zile, după care se face o pauza de 3 zile. Apoi se administrează timp de 2 zile câte 15 ml COCCISTOP S în 11 litri apă de băut, urmată de o pauză de 2 zile şi de un ultim tratament cu aceeaşi diluţie (15 ml COCCISTOP S în 11 litri apă de băut).
Puii de curcă: se administrează 15 ml COCCISTOP S în 11 litri apă de băut în 3 serii de 2 zile consecutiv, cu 3 zile pauză.
Găini şi curci în holeră şi tifoză: se administrează 45 ml COCCISTOP S în 22 litri apă de băut timp de 3 zile. După o pauză de 3 zile se reia tratamentul, administrându-se 15 ml COCCISTOP S în 11 litri apă de băut, timp de 2 zile.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Tratamentul se va asocia obligatoriu cu vitamina K3. Pentru evitarea intoxicaţiilor nu se vor depăşi concentraţiile indicate. Pe timp călduros, soluţia se va administra dimineaţa în apa de băut, iar în restul zilei consumul de apă va fi cel obişnuit, fără medicamente. În general, produsul este bine tolerat, totuşi, poate să apară sindrom hemoragic manifestat prin anorexie, epistaxis, hemoptizie, abatere, paloare a mucoaselor. Poate fi utilizat în perioada de gestaţie şi de lactaţie. Nu se utilizează la găini şi curci ouătoare ale căror ouă sunt destinate consumului uman.
Sulfonamidele potenţează acţiunea sulfanilureelor hipoglicemiante (clorpropamida, glibenclamidul, tolbutamida) prin deplasarea de pe proteine. Utilizarea concomitentă a sulfonamidelor şi izoniazidei poate cauza anemie hemolitică. Acţiunea penicilinelor, care sunt active numai faţă de bacteriile care se multiplică, poate fi antagonizată de sulfonamide. Oxifebutazona şi fenilbutazona măresc acţiunea sulfonamidelor bacteriostatice prin deplasarea de pe proteine. Probenecidul măreşte nivelul plasmatic al sulfonamidelor, datorită influenţei sale asupra vitezei de excreţie. Metenamina nu se asociază cu sulfonamide, deoarece se scindează in formaldehidă şi poate da naştere la derivaţi insolubili în circuitul sanguin.
La păsări supradozarea poate cauza efecte toxice, cum ar fi: anemie, întârzierea perioadei de clocire, hemoragii la nivelul musculaturii pectorale şi a picioarelor.
Sulfaquinoxalina este incompatibilă cu salinomicina şi narazinul.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: 5 zile.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatura mai mică de 25°C. A se proteja de lumina directă. A se feri de îngheţ.
MOD DE PREZENTARE
Flacoane din polietilenă a 1000 ml.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI