COMPOZIŢIE
100 g premix conţine:
Lincomicină (sub formă clorhidrat) ………………… 11 g
Excipienţi (amidon de porumb) q.s.ad……………………. 100 g
ACŢIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ
Lincomicina este un antibiotic natural produs de Streptomyces lincolnensis, activ împotriva germenilor Gram-pozitivi (în special asupra Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Erysipelothrix rhusiopathie, Clostridium spp., Brahyspira spp.), Gram-negative (Lawsonia spp.) şi Mycoplasma spp.
După administrarea orală produsul difuzează rapid in ţesuturi, atingând concentraţii terapeutice în timp scurt.
SPECII ŢINTĂ
Suine şi păsări (găini, curcani, raţe, gâşte, porumbei).
INDICAŢII
Lincomicina FP 11% premix se foloseşte în:
– la suine: în prevenirea şi tratamentul enteritelor produse de Serpulina hyodisenetriae; prevenirea şi tratamentul infecţiilor cu germeni anaerobi; prevenirea şi tratamentul infecţiilor cu Mycoplasma hyopneumoniae.
– la păsări: în profilaxia şi tratamentul eneteritelor produse de Clostridium spp asociat sau nu cu alte bacterii.
POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Lincomicina FP 11% – premix se administrează pe cale orală, încorporat în furaje:
Suine:
– Prevenirea enteritelor: 1 kg premix/2,5 tone furaj, iar pentru tratamentul dizeneteriei porcine şi prevenirea infecţiilor anaerobe asociate se vor administra timp de 3 săptămâni câte 1 kg premix(110 g Lincomicină bază)/1 tonă furaj.
– Tratamentul pneumoniei enzootice: 2 kg (220 g Lincomicină de bază)/tona furaj, timp de 5-10 zile.
Păsări (găini, curcani, raţe, gâşte, porumbei):
– Controlul enteritelor: 20 – 40 g premix (2,2 – 4,4 g Lincomicină bază)/1 tonă furaj.
– Tratamentul enteritelor: 200 – 400 g premix (22 – 44 g Lincomicină bază)/1 tonă furaj, timp de 7 zile.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
CONTRAINDICAŢII, PRECAUŢII ŞI REACŢII ADVERSE
Nu se administrează la gâştele, curcile şi raţele ale căror ouă sunt destinate consumului uman. Nu se administrează în caz de hipersensibilitate la substanţa activă sau la excipient.
Ocazional se poate constata apariţia fecalelor moi şi/sau o uşoară inflamaţie şi iritare a anusului, în decursul primelor 2 zile de tratament, dar aceste reacţii sunt trecătoare. Foarte rar la porci se observă o înroşire a pielii şi apariţia unor uşoare stări de agitaţie. Aceste semne dispar în decurs de 5 – 8 zile, fără a fi necesară întreruperea tratamentului. Poate fi utilizat în perioada de gestaţie şi lactaţie. Poate fi utilizat în perioada de ouat.
Se va evita administrarea concomitentă cu produse care conţin caolin. Lincomicina este adsorbită de caolin în tractul gastrointestinal, determinând micşorarea absorbţiei medicamentului şi a eficienţei acestuia. Doze mai mari decât cele recomandate pot produce la porci diaree şi scaune moi.
TIMP DE AŞTEPTARE
Carne şi organe: suine – 4 zile;
curci – 7 zile;
găini, gâşte, raţe, porumbei – 5 zile;
Ouă: (găini) – 6 zile.
CONDIŢII DE PĂSTRARE
A se păstra la temperatură mai mică de 25°C. A se feri de îngheţ. A se proteja de lumină directă. A se păstra în ambalajul original, bine închis.
MOD DE PREZENTARE
Produsul este ambalat în saci 1 kg.
PRODUCĂTOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI